Att bygga flygplansmodeller av olika material kan tyckas att det gäller bara enbart barn. Men så är det verkligen inte utan det är många vuxna människor som har att bygga flygplansmodeller som sin hobby. Det finns en otroligt stor marknad inom flygplansmodellsbranschen. En av de vanligaste materialet en modell brukar vara är i plast. Då du kan köpa olika plastmodeller av kända flygplan, för att sedan sitta hemma på kammaren och limmar ihop och målar flygplanet precis som det såg ut i verkligheten en gång i tiden.

Kända flygplan

Oftast är det olika typer av stridsflygplan som du kan köpa som modell. Några av dessa är:

  • Lockheed P-38J Lightning – som också kallades för ”European Theater”, kom från USA och flög under andra världskriget.
  • MiG-29A Fulcrum – som kommer från Sovjet (Ryssland) och är ett modernt flygplan.
  • F-4B/N Phantom VMFA-531 Gray Ghost – är ett modernt flygplan och kommer från USA. Detta är en av de flygplansmodellerna från Phantom-serien som det finns att välja mellan.
  • UH-60L Blackhawk Hkp16 – är en helikopter som har sitt ursprung från Sverige och räknas som modern. Det går att köpa en speciell färg till denna modell. Denna helikopter är en av de som finns i Blackhawk-serien.
  • Hawker Hector – som kommer från England och var aktivt under andra världskriget.
  • Kawasaki Ki-32 Mary camouflage scheme – denna modell kommer från Japan och användes under andra världskriget.
  • Spitfire Mk.IXc – som är ett flygplan som kommer från England och var aktivt under andra världskriget. Detta är en av de modeller som finns i Spitfire-serien.
  • Hanriot H-232 – kommer från Frankrike och användes under andra världskriget.

Sammanfattning

Dessa kända flygplansmodeller är bara ett axplock av de modeller som du kan välja och vraka mellan. Dels så finns det flygplan från olika länder, men dessutom av olika fabrikat och epoker. För att göra det lättare för dig så välj ett land, epok eller flygplansserie till en början. Därefter kan du utöka din samling av modeller sakta men säkert.