För dig som vill börja modellera i lera, bör du veta att det finns många olika sorters lera. Lera delas upp i två olika grupper rent generellt – en lera som härdar (stelnar) och en som inte härdar. Ibland kan de vara kul att kunna använda lera om och om igen, speciellt om du har barn som ska sitta och leka med lera.

Bland de lersorterna som härda finns:

  • Cernitlera – som är den vanligaste leran, vilken används för att göra saker som ska sparas för eftervärlden. Den är en plastbaserad lera och värme används för att den ska härdas. Då går det att använda sig av en vanlig ugn. Cernitlera finns att få i olika varianter och sorter. Naturligtvis går det att sätta fast olika saker i leran så som pärlor, glas och smyckestenar så länge de tål värme utan att smälta.
  • Plastform – som liknar cernitlera och är vit.
  • Sculpey – liknande som både cernitlera och plastform men är mycket smidigare att använda.
  • Keramiklera – är den typen av lera som det går att dreja och skulpturera med. Denna lera är helt och hållet helt naturlig och behöver värmas runt 1 000 grader för att bli hållbar.

Bland de leror som är inte härdas är:

Modellera – som finns att köpa i leksaksaffärerna till barn. Denna lera har oftast en bas av vax eller olja och har lite olika konsistenser.

Play-doh-lera – är en lera som går att göra själv och är väldigt vanlig bland förskolor och fritidshem att använda. Då den innehåller mjöl, salt, alun, vatten, olja och karamellfärg av något slag.

Trolldeg – eller som det också kan kallas, saltdeg, är en deg som du själv kan göra och innehåller salt och mjöl som en grund, för att sedan ha vatten och karamellfärg av något slag i degen.

Dessa var bara ett axplock av de olika sorters av lera som finns ute i handel eller som du kan göra själv. Det är alltid kul att modellerar, både för stor som liten!