Du kan skapa med lera på så många olika sätt och varje gång så blir skapelsen unik och ”one-of-a-kind” som du inte hittar någon annanstans. När du väl har bestämt dig för vilken lera du ska använda dig av, är det bara att sätta ingång.

Inspiration

Det är inte bara att sätta sig ner med en klump lera och börja skapa. Du behöver inspiration och komma fram till hur du vill skapa ditt konstverk. Ska du dreja, skulptera eller kavla lera och så vidare? Inspiration kan du få från din omgivning och det kan räcka med att du går ut i naturen. Du kan till och med använda dig av vad naturen har att ge, för att du ska få ett konstverk.

Förberedelser

Plocka fram allt du kan tänkas behöva använda i ditt skapande med leran. Ha dina verktyg, vatten, ståltråd med handtag med mera. För det är inte roligt att behöva resa sig upp mitt under skapelseprocessen för att hämta något som du behöver. Risken är att du kan tappa ditt ”flow” så att säga.

Skapandet

Nu är det dags att sätta händer i en bit lera för att skapa. Börja med att skära loss en lerbit. Ta bara så mycket som du tror du behöver, för att sedan stänga till ler-förpackningen och förhindra att leran torkar ut. Kavla ut leran eller bearbeta den för att få bort all luft i klumpen, sedan kan du börja skapa det du hade tänkt att göra i lera. Här kommer några förslag som du kan ha i åtanke:

  • Dreja dig en kruka eller skål
  • Gör en skulptur av ett huvud, djur eller liknande
  • Kavla ut leran för att göra till exempel ett glas- eller grytunderlägg, en tavla som du exempelvis kavlar ut ett vackert höstlöv i och skär ut, samt gör ett hål i för upphängning.

När du är klar är det dags att torka och bränna din lera. Du kanske till och med glaserar och målar din lerskapelse. Det är bara fantasin som sätter gränser!