Oavsett vilken typ av lera du väljer att arbeta med så finns det viss utrustning för modellering som kan vara bra att ha när du håller på. Visserligen kan du använda vad som helst som du har där hemma, så länge du inte är rädd om verktygen. Men det underlättar att ha en grundkit till en början för att det ska bli lättare och gör att det blir roliga för dig.

Miretter

Att skaffa sig miretter är en bra början och dessa finns att köpa i set. Det är verktyg som ser ut som pennor och har träskaft med olika skarpa bågar i metall på varje ända. Detta för att kunna skrapa bort lera i den form som du vill ha det i.

Modellpinnar

Modellpinnar finns både i plast och i trä och kan köpas i set. Dessa pinnar är för att göra detaljer i leran och mönster.

Kavel

Något som också är bra att ha, speciellt om du ska göra tavlor eller liknade som behöver vara tunt. Kavlar finns både i trä och plast. Det duger alldeles utmärkt att använda kavlar som är till för bakning. Men det finns speciella kavlar som det går att sätta på avståndsringar, som gör att du kan få leran i en viss tjocklek utan att behöva mäta. Måtten bruka ligga på 1 mm, 2,5 mm och 5 mm.

Kavalett

Kavalett är en cirkelformad som det går att använda till att dreja lera med, fast du använder den på ett bord och handkraft för att snurrar runt skivan och kan köpas i olika diametrar. Kavaletten är bra om du behöver komma åt din lermodell från alla håll och kanter.

Detta vara bara ett lite urval vad det finna inom utrustning för modellering med lera eller liknande material. Naturligtvis finns verktygen för barnhänder också och går att få tag i leksaksaffärer eller de som säljer denna typ av utrustning.